You are currently viewing Șoigu și Baqeri despre cooperarea militară și achiziționarea de avioane rusești

Șoigu și Baqeri despre cooperarea militară și achiziționarea de avioane rusești

Într-o nouă dovadă a importanței relațiilor strategice dintre Rusia și Iran, șeful armatei iraniene, generalul-maior Mohammad Hossein Baqeri, a ajuns duminică (17 octombrie) la Moscova pentru o vizită oficială de câteva zile. În cadrul acesteia s-au desfășurat o serie de întâlniri cu liderii militari ruși. Această călătorie este prima ținută după demararea procesului de aderare a Iranului la OCS.

Întâlnirea de luni (18 octombrie) a fost între Baqeri și generalul Valeri Gerasimov, șeful de stat major al forțelor armate ruse. Amândoi au exprimat dorințele țărilor pe care le reprezintă ca relațiile militare să fie în continuare dezvoltate. Gerasimov a descris Iranul ca ”un partener apropiat al Rusiei” iar Baqeri a declarat că ”relațiile militare și de apărare au crescut remarcabil în ultimii ani și sperăm ca acest trend să continue”.

Printre subiectele abordate luni s-a numărat lupta împotriva terorismului, în mod deosebit în Siria și Irak. Faptul că atât Rusia și Iran sunt în aceeași tabără în Siria a contribuit mult la dezvoltarea cooperării în sfera militară, atât priin sprijinirea președintelui Assad cât și în lupta cu Daesh (Statul Islamic). Într-o conferință de presă, generalul iranian a precizat că actuala administrație a țării sale acordă o importanță specială pentru ”est și țările din est”.

Marți, 19 octombrie, Baqeri s-a întâlnit cu ministrul apărării al Rusiei Sergei Șoigu, cel care de fapt l-a și invitat pe acesta la Moscova. Printre temele de discuții s-a numărat dorința iranienilor de a cumpăra tehnică militară precizându-se în mod deosebit că e vorba de avioane de vânătoare și de antrenament.

De mai mult timp se discută despre dorința iranienilor de achiziționare a noi avioane fie de la ruși fie de la chinezi. Prezentarea noului Sukhoi Su-75 ”Șahmat” a făcut aproape sigură perspectiva unui contract între Teheran și Moscova.

Inițiată și consolidată prin cooperarea din teren și la nivel înalt în Siria, legătura strategică ruso-iraniană își va continua dezvoltarea prin abordarea situației din Afganistan. Ambele state fac eforturi de stabilizare și prevenire a unei posibile extinderi a Statului Islamic în acea țară dar și de limitare a numărului de refugiați afgani.

Relațiile noastre se dezvoltă în mod dinamic și versatil, lucru care se poate demonstra prin lupta noastră pe scară largă împotriva terorismului internațional. Suntem gata să continuăm eforturile de a menține ritmul dezvoltării relațiilor noastre. – Sergei Șoigu

Această călătorie are loc la începutul celei de-a treisprezecea administrații, cea a președintelui Raeisi și este orientată spre țările din est și din Asia, precum și spre apartenența Republicii Islamice Iran la Pactul de la Shanghai ce reprezintă un eveniment important. Cu siguranță cooperarea dintre Republica Islamică Iran și Rusia se va dezvolta în continuare în acest sens – Mohammad Hossein Baqeri