You are currently viewing Sputnik V are eficiență de peste 91%

Sputnik V are eficiență de peste 91%

The Lancet, jurnal medical de specialitate editat de Elsevier, a publicat rezultatele din faza a 3-a de teste a vaccinului Sputnik V în care au participat peste 20 de mii de pacienți. Potrivit acestui studiu (accesibil aici) se poate trage concluzia, fundamentată pe date științifice, că lansarea urgentă a vaccinului a fost o decizie înțeleaptă la momentul potrivit. Eficiența vaccinului este de peste 91%.


În prezent Rusia are una din cele mai mari capacități de producție a vaccinurilor anti-covid-19, a doua după China. Lucrurile însă nu au stat mereu așa de bine în industria farmaceutică rusească, poți citi mai multe despre asta: Secretele industriei farmaceutice rusești.


Vaccinul Sputnik V (Спутник V) a fost anunțat pe 11 august 2020 însă faptul că a fost primul vaccin aprobat (cu o lună înainte să fie definitivate testele fazei a 2-a) a generat o campanie de defăimare în presa europeană. Această campanie a fost desigur nefondată, sau mai exact a fost generată de proastă înțelegere.

Reacția media a fost cel mai probabil cauzată de interesele financiare ale companiilor din vest care la vremea respectivă se aflau departe de aprobarea propriilor soluții. Vaccinul de la Pfizer de exemplu a început să fie folosit în Decembrie după ce a fost grăbită autorizarea lui. Tot în decembria a fost autorizat și vaccinul de la Moderna, întâi în SUA iar în UE în ianuarie anul curent. Faimosul AstraZeneca a sosit cel mai târziu dintre cele 3 vaccinuri ale Vestului însă la difereță de doar câteva zile. A fost aprobat de Marea Britanie pe 30 decembrie anul trecut.

Între august și decembrie sunt 4 luni, timp în care rușii au început să fie vaccinați cu un produs care oferă eficiență dovedită de peste 91% (pentru două doze de vaccin), cu câteva procente în spatele celor de la Pfizer și Moderna însă cu 20% mai eficient ca AstraZeneca.

We found three peer-reviewed publications available on the efficacy of SARS-CoV-2 vaccines: AZD1222 (AstraZeneca/University of Oxford), a ChAdOx1-based vaccine with reported efficacy of 70·4% and two mRNA-based vaccines: BNT162b2, (Pfizer/BioNTech) with reported efficacy of 95%, and mRNA-1273 (Moderna/NIAID), with reported efficacy of 94·1%.

The Lancet – https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00234-8

Până ce Europa și America de Nord au reușit să autorizeze primul lor vaccin rușii au lansat un al doilea pe 14 octombrie 2020 (cu prima vaccinare pe 15 decembrie însă), e vorba de EpiVakKorona dezvoltat de Institutul VECTOR.

Chinezii au trei vaccinuri, Ad5-nCoV dezvoltat de compania CanSino Biologics, BBIBP-CorV dezvoltat de Sinopharm și CoronaVac de la Sinovac.