You are currently viewing Sputnik V, Kiev și Wang Zhaojun

Sputnik V, Kiev și Wang Zhaojun

Bună prieteni, astăzi vă prezint trei știri din presa rusească. Prima se referă la un ordin dat de primul ministru al Rusiei, Mihail Mișustin, prin care toți guvernatorii și liderii de republici din cadrul Federației Ruse sunt trași personal la răspundere în privința planului național de vaccinare. Adiacent acestei informații Putin a ordonat orgentarea vaccinărilor în Rusia iar un alt material de presă vorbește despre faptul că jumate din populația planetei urmează să fie vaccinată cu Sputnik V.

A doua știre se referă la o declarație a ministrului de externe a Rusiei, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferințe a OTSC. Este vorba despre situația din Ucraina și în mod explicit gestionarea situației din estul țării unde Donbas și Lugansk și-au declarat independența/autonomia.

Al treilea fragment provinde dintr-un articol despre o expoziție desfășurată la Muzeul Regional de Artă din Iujno-Sahalinsk dedicată frumuseții feminine din est.


Мишустин поручил губернаторам проконтролировать вакцинацию от КОВИД-19

Mișustin porucil gubernatoram prokontrolirovaț vacținațiu ot covid-19

Mișustin le-a poruncit guvernatorilor (i-a instruit pe guvernatori) să verifice (monitorizeze) vaccinarea împotriva COVID-19.

поручил este forma de trecut a verbului “поручить

губернаторам este dativ plural al lui губерна́тор. (răspunde la întrebarea cui?)

проконтролировать este versiunea perfectivă a lui контролировать

вакцинацию este acuzativ singular al lui вакцина́ция


Москва призвала Киев прекратить саботаж Минских договоренностей

Moskva prizvala Kiev prekratiț sabotaj Minskih dogovoreniostei

Moskova a îndemnat Kiev-ul să oprească sabotarea Acordurilor de la Minsk.

призвала este forma de trecut feminin a lui призвать

Ван Чжаоцзюнь была одной из самых красивых женщин в истории Китая. (…) Благодаря Ван Чжаоцзюнь Китай не подвергался набегам кочевников более 60 лет. Со временем гунны приобщились к азам китайской цивилизации, в богатых семьях появилась мода отправлять детей на обучение в Китай

Wang Zhaojun a fost una din cele mai frumoase femei din istoria Chinei. Datorita lui Wang Zhaojun, China nu a mai cunoscut raiduri nomade mai bine de 60 de ani. Cu timpul Hunii s-au familiarizat cu fundamentele civilizației chinezești, în familiile bogate a apărut moda de a trimite copii la instruire (educație) în China.