Summitul China – SCEE (CEEC) 2021

Summitul China – SCEE (CEEC) 2021

Pe 9 februarie a avut loc întâlnirea anuală a liderilor China – ”Statele Central și Est Europene” prin videoconferință, eveniment prezidat de Xi Jinping. Conferința este desigur una cu încărcătură politică deși liderul chinez a declarat că nu este vorba de așa ceva. Statele central și est europene sunt deosebit de important pentru planul mai larg al BRI care urmărește conectarea Chinei cu țările mai bogate din vest și în același timp să le ofere chiar lor spațiu de creștere, putând avea acces la investiții chinezești și potențial crescut de export.


Punctele cheie

  • China va importa în următorii 5 ani bunuri în valoare de 170 de miliarde de dolari (1 trilion de yuani)
  • China și SCEE vor coopera în următorii 5 ani la dezvoltarea segmentului agricol cu scopul de a spori schimburile comerciale din acest segment cu 50%
  • În Ungaria se va deschide o filială a universității Fudan.
  • S-a hotărât eficientizarea procesului vamal
  • Cooperare în domeniul e-comerțului, segment pe care China îl domină la nivel global
  • Cooperare la nivel sanitar și un angajament din partea Chinei că este pregătită să ofere vaccinuri anti-COVID19 oricând i se va cere.

România a fost printre puținele state care nu au tratat cu seriozitatea cuvenită acest eveniment. Este clar că vom rămâne, ca de fiecare dată, un batalion disciplinar, mărturie pentru lucrul ”bine făcut” și speranța prost plasată în jucători cu interese vremelnice în regiune.

Close Menu