You are currently viewing Summitul Xi – Merkel – Macron, speranță într-o lume în schimbare

Summitul Xi – Merkel – Macron, speranță într-o lume în schimbare

Xi Jinping a organizat luni (5 iulie) un summit virtual cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel. Principalul subiect pus pe masă a fost desigur dezvoltarea relațiilor economice, diplomatice și culturale dintre China și Uniunea Europeană (prin prezența celor două cele mai importante state din bloc).

În primul rând, președintele Xi reiterează faptul că ambele părți trebuie să fie „angajate în cooperare bazată pe principiile respectului reciproc și în căutarea unui teren comun în timp ce depășesc diferențele” și că în Parteneriatul Strategic Cuprinzător China-UE interesele lor converg.

Cel de-al 23-lea summit UE-China a fost discutat și se pare că va avea loc mai devreme decât era programat iar tratatul de investiții reciproce ar trebui să fie aprobat de preferință înainte. Atât Macron cât și Merkel și-au exprimat dorința de a vedea punerea în aplicare a acordului de investiții UE-China.

Reluarea legăturilor dintre oameni a fost un subiect susținut de Xi Jinping la care se alătură consolidarea schimburilor culturale, așa cum dorește președintele Macron. China încurajează Uniunea Europeană să joace un rol mai mare în guvernarea mondială sau, după cum spune Xi, „sperăm că partea europeană poate juca un rol mai pozitiv în afacerile globale, să demonstreze cu adevărat independența strategică și să protejeze pacea, stabilitatea, dezvoltarea și prosperitate“. Această parte despre independența strategică este importantă deoarece implică faptul că UE are acum șansa de a-și forma propria strategie de relații externe și poate chiar în conformitate cu parteneriatul strategic cuprinzător China-UE.

În contextul în care diferite forțe hegemonice încearcă să provoace probleme, este un semn de ușurare să vedem liderii mondiali că se pun constructiv de acord asupra unor probleme. Nu îmi imaginez că multe țări ar alege în mod liber un limbaj conflictual atunci când cel al cooperării și al câștigului reciproc este alternativa.

În ceea ce privește succesul general al dezvoltării relațiilor dintre China și UE, am încă unele îndoieli. După cum putem vedea, situația din interiorul UE este foarte delicată, multiple subiecte de dispută au apărut deja. Acestea nu fac obiectul prezentului articol însă ceea ce ar putea să fie e intervenția continuă a forțelor hegemonice în Europa de Est. Această interferență a fost posibilă prin corupție și cooperare la nivelul comunității serviciilor de informații. Pentru viitorul Europei ar trebui contracarată această interferență non-eurasiatică dăunătoare.