Trei legende ale cercetării chinezești

Trei legende ale cercetării chinezești

În 2020 a avut loc conferința anuală a premiilor în știință și tehnologie cu ceremonia amânată pentru noiembrie 2021 din motive de securitate sanitară. 顾诵芬 (Gu Songfen) și 王大中 (Wang Dazhong) au fost aleși pentru contribuțiile lor pe mai multe decenii în dezvoltarea unor ramuri noi ale industriei civile și de apărare a Chinei. E vorba de aviația militară, în mod particular proiectarea aerodinamică a avioanelor de vânătoare și de energia nucleară, cu exemplul primului reactor modular din lume. La acestea se adaugă și cercetarea privind bolile respiratorii.

Pionier al aviației militare a Chinei

顾诵芬 (Gu Songfen) în mijloc / Xinhua

顾诵芬 (Gu Songfen) este un om cheie al industriei aviatice chinezești, pionier al proiectării aerodinamice și creator al primului avion de vânătoare supersonic al Chinei, J-8. Fiindcă a copilărit în vremea războiului cu Japonia a asistat la bombardamente aviatice care traumatizante cum au fost i-au plantat o pasiune pentru aviație. Gândul că și China trebuie să aibă o aviație puternică l-a urmat pe tot parcursul vieții și în cele din urmă l-a îndrumat spre o carieră de succes.

În prezent 顾诵芬 s-a retras din activitate însă mai mulți studenți de ai săi îi continuă munca. Printre aceștia este 孙聪 (Sun Cong), principalul proiectant al J-15 și J-31.

Pionier al cercetării nucleare în China

王大中 (Wang Dazhong) în mijloc / Xinhua

王大中 (Wang Dazhong) face parte din cercetarea nucleară a Chinei încă din 1960. Acele începuturi erau marcate de precaritate și resurse limitate însă cu trecerea deceniilor aceste impedimente au fost depășite. El a făcut parte din echipa care a construit primul reactor nuclear experimental al Chinei în 1964 (*), concomitent cu detonarea primei bombe nucleare. 王大中 a fost președintele 清华大学 (Universității Tsinghua) între octombrie 1988 și ianuarie 1994, perioadă în care a supravegheat pregătirea unei noi generații de experți în energia nucleară.

Primul reactor modular din lume a fost conectat la rețeaua electrică în China în anul 2003. Acest reactor de 10MW a fost parte din proiectul 863 desfășurat între 1986 și 2016 cu scopul de a dezvolta tehnologie de ultima generație. Printre realizările acestui proiect se numără și supercomputerele Tianhe 1 și Tiannhe 2, submarinele Jiaolong, navetele Shenzhou și procesoarele Loongson.

Specialist în afecțiuni pulmonare

Anul acesta câștigătorul premiului a fost (钟南山) Zhong Nanshan și echipa condusă de acesta. Acest reputat pneumolog chinez a lucrat pentru controlarea epidemiei SARS din 2003 și a făcut cercetări asupra COPD (Bronhopneumopatie obstructivă cronică) din cauza căruia peste 3 milioane de oameni mor anual.

钟南山 a fost implicat și în echipa de control a epidemiei COVID-19 și a lucrat cu organizațiile internaționale pentru stabilirea unor mecanisme eficiente de răspuns. A fost printre primii care a tras un semnal de alarmă, pe 20 ianuarie, când a observat că virusul este ușor transmisibil și depășea astfel previziunile autorităților din Wuhan.

* https://gzdaily.dayoo.com/pc/html/2021-11/04/content_867_773919.htm

Close Menu