Ucraina trebuie trasă la răspundere

Ucraina trebuie trasă la răspundere

Rusia s-a hotărât să depună plângere împotriva Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza încălcărilor grave din partea Kievului a drepturilor vorbitorilor de rusă. În acest moment educația acestora este periclitată (fiind interzisă educația în limba rusă) iar jurnaliștii și persoanele din mass-media sunt persecutați.

În acest context este readusă în lumina reflectoarelor și embargoul ”apei” similar unui genocid orchestrat de ucraineni asupra locuitorilor din Crimea. Nu demult au fost și ei cetățeni ai Ucrainei însă reveniți în granițele rusiei ca urmare a unui referendum pașnic se văd nevoiți să îndure pedepse ucrainene.

Conform comunicatului ministerului de externe al Rusiei, la baza acestei decizii s-au aflat trei motive. În primul rând organizațiile internaționale până acum s-au făcut că nu văd aceste încălcări grave ale drepturilor omului; în al doilea rând Ucraina continuă să încalce legile internaționale dar și propria constituție; în al treilea rând sistemul judiciar nu a investigat în mod serios abaterile.

Liderul regimului de la Kiev a semnat astăzi legea No. 1616-IX ”asupra popoarelor indigene din Ucraina” prin care se face referire la trei grupuri etnice, tătarii din Crimeea, Caraiții și Crâmceahii și în mod deosebit la Crimeea, regiune care nu mai aparține Ucrainei. Legea este clar un atac asupra populației ruse din Ucraina dar și o sfidare a populației din Crimea și a Moscovei.

Tot în această sferă culturalo-lingvistică se află și legea No. 2704-VIII din 16 iulie 2019 ”asupra promovării limbii ucrainene ca limbă de stat”. Aceasta îngrădește susținerea evenimentelor culturale doar în limba de stat iar programele de televiziune sunt obligate să transmită 90% din timp în limba ucraineană. Legea mai prevede și alte măsuri restrictive și descriminatorii în condițiile în care dintr-o populație de peste 41 de milioane numărul etnicilor ruși este de peste 9 milioane iar în total peste 35% din oameni comunică în limba rusă. Înaltul comisar OSCE pe problemele minorităților, Lamberto Zannier, a criticat această lege în 2019.

Firstly, the law says nothing about the protection of national minorities’ languages. Secondly, all issues about the use of the state language are solved in quite a tough manner – not through a system of encouragement that the OSCE would like to see, but through punishment. Thirdly, the law was adopted without any consultation with representatives of national minorities

Lamberto Zannier

Ce se întâmplă în acest moment în Ucraina este un adevărat genocid cultural.

Penuria de apă în Crimeea este un alt motiv pentru care comunitatea internațională trebuie să condamne Ucraina. Ca urmare a reuniunii cu Rusia, regimul de la Kiev a oprit transferul de apă spre peninsulă, o acțiune care riscă să pună în pericol viața oamenilor din zonă. Autoritățile sovietice au construit un canal de 400 de km care asigura până în 2014 85% din necesarul de apă potabilă al locuitorilor. Până în acest moment Moscova a alocat peste 3 miliarde de yuani pentru dezvoltarea unei noi infrastructuri hidrografice.

În privința securității jurnaliștilor și în general al oamenilor din mass-media, Ucraina are o dublă măsură. Regimul de la Kiev este sprijinit încă de ramuri neo-naziste periculoase, multe din acestea de fapt au participat la lovitura de stat din 2014 unde au asigurat forța brută necesară la intimidarea cetățenilor. Din timp în timp apar în presă știri în care oameni care nu împărtășesc opiniile regimului sunt ținta amenințărilor.

Close Menu