O serie de evenimente s-au desfășurat astăzi, 26 octombrie, ce prezintă o confluență a forțelor din regiunea 3 (Asia de Est) și regiunea 4 (Orientul Mijlociu). Protagoniștii sunt Iranul, Pakistanul, China și Afganistanul, iar eforturile lor sunt centrate pe două direcții principale. În primul rând există dorința de cooperare reciprocă și de aprofundare a legăturilor și, în al doilea rând, există problema afgană.

Președintele chinez Xi Jinping l-a sunat pe prim-ministrul Pakistanului, Imran Khan. Cele două țări sunt legate de interese strategice și economice profunde. Principala materializare a parteneriatului lor strâns este Coridorul Economic China-Pakistan (CPEC), care până acum a înregistrat un mare succes în a ajuta și a modela creșterea Pakistanului. Discuția a avut ca scop dezvoltarea în continuare a parteneriatului strategic pentru a face față la provocările noii ere în domeniul securității și al combaterii terorismului. A fost menționată și creșterea continuă a cooperării lor economice.
În aceeași zi, ministrul Iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, s-a întâlnit cu omologul său pakistanez, Mahmood Qureshi, pentru a vorbi despre situația Afgană. Întâlnirea a avut loc la Teheran și a fost urmată de o conferință de presă comună. Iranienii au subliniat necesitatea ca autoritățile afgane să creeze un guvern de uniune națională iar Abdollahian a mai specificat că țara sa este în contact cu toate forțele afgane care sunt în acord cu acest obiectiv. Qureshi a declarat că rolul acestei întâlniri a fost acela de a le spune afganilor că vecinii lor le sunt alături și că țara merită pace și liniște după patru decenii de suferință.
Ieri, 25 octombrie, ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, sa întâlnit cu vicepremierul afgan la Doha. Dorința Chinei de a continua să ofere ajutor umanitar Afganistanului a fost asigurată, iar China va lucra la nivel internațional pentru a evita dificultățile temporare ale reconstrucției economice și a dezvoltării independente a țării.
Aceste trei evenimente și, cel mai important, cele două întâlniri dintre iranieni și pakistanezi și a chinezilor cu talibanii/afganii arată că acțiunile lor diplomatice sunt coordonate și vizează rezolvarea situației din Afganistan. În timp ce intervenția Rusiei în Asia Centrală este importantă în soluționarea crizei și, mai ales, prevenirea unei escaladări a numărului de refugiați și a amenințărilor teroriste, principalii actori sunt cei trei menționați în acest articol, China, Iran și Pakistan.