Apariția și rolul cârjelor filosofice

Momentul când am realizat că toate cărțile sunt în esență cârje pentru creierele în nevoie am respirat ușurat, aveam bifat încă un răspuns mulțumitor, de această dată pentru ideea de carte1. Acum e cazul să vă explic și vouă de ce am zis ce am zis. În mod ideal orice om este capabil nu numai să înțeleagă ce a gândit alt om2 ci și să ajungă la aceleași gânduri pe cont propriu. Situații când asemenea lucruri au loc, mă refer la o anumită simultaneitate sau sincronicitate a descoperirilor/inovațiilor 3, sunt mai dese decât se știe. Această situație ideală în care toți le știm pe toate (sau avem puterea să le știm pe toate) depășește totuși idealul și atinge dumnezeiescul 4.

Revenind la cărți, ele au rolul de a păstra cunoașterea pentru folosirea ulterioară și de a o propaga și prin urmare sunt un instrument pentru o serie de acțiuni legate de cunoaștere. Filosofia, ca dragoste de înțelepciune5, este bazată pe cunoaștere și gândire (analiză) iar cărțile sunt pe lângă un instrument de propagare și unul de organizare și prin extensie un instrument de dezbatere.

În categoria ”cârjelor filosofice” îmi propun să prezint și să analizez această activitate definitorie a omului, voi încerca să-i descopăr secretele și să-i înțeleg limbajele. Teme de actualitate și evenimente își vor găși analize obiective și filosofice cu scopul de a extrage informații despre comportamentul nostru.


  1. un cuvânt nu reprezintă obiectul ci ”imaginea” pe care o avem față de respectivul obiect.
  2. Postare de Seară No 37 Pornind pe cale
  3. Sometimes the discoveries are simultaneous or almost so; sometimes a scientist will make a new discovery which, unknown to him, somebody else has made years before” – Robert K. Merton (1973). The Sociology of Science: Theoretical and Empirical Investigations. University of Chicago Press. p. 371
  4. e interesant de analizat și dezvoltarea unei inteligente artificiale cu acces la totalitatea cunoștințelor umane
  5. φιλοσοφία