Ce vrea Putin de la România

Cu ocazia primirii a 23 de noi ambasadori în Rusia, președintele Putin a ținut un discurs iar paragraful în care vorbește despre relațiile cu România este cel care urmează.

Рассчитываем на развитие взаимовыгодных отношений с Румынией. Готовы к совместной работе по активизации политических, экономических и гуманитарных связей. Имеется неплохой потенциал для кооперации по проблематике Черноморского региона.

Ne bazăm pe dezvoltarea unor relații mutual avantajoase cu România. Suntem pregătiți să lucrăm împreună pentru a crește legăturile politice, economice și umanitare. Există un bun pontențial de cooperare în zona Mării Negre.

Vladimir Putin

Ca un om concentrat pe dezvoltarea constructivă a Eurasiei simt că acest mesaj este adresat înainte de toate politicienilor și muncitorilor din sfera informației din România. În acest moment factorul conducător din țară este principalul obstacol în calea unor relații de bună vecinătate și în multe privințe îndrumă discursul public în direcția unor percepții negative asupra legăturilor bilaterale.

Nu mă pot hazarda să spun că în România aceste cuvinte vor găsi urechi dornice să asculte însă reprezintă o deschidere simbolică pentru cooperare. Spre deosebire de alte state ca Polonia, Cehia și desigur Ucraina noi am adoptat o atitudine de o ostilitate diluată și doar presa, sub influența altor parteneri, promovează un sentiment de ostilitate care nu este însă pe deplin în acord cu interesele noastre ca popor și stat.

Subiectul Marea Neagră este în mod expres adus în discuție fiindcă vine după o lungă perioadă în care România s-a exprimat cu ostilitate față de federație. Pentru a reaminti, președintele Băsescu este cel care a formulat sintagma de ”Marea Neagră lac rusesc” și care prin aceasta a deschis calea unei continue deteriorări. Evenimente recente din Ucraina au readus în discuție această idee însă din ce în ce mai evident este de fapt pericolul ca Marea Neagră să devină lac NATO. Deși aparent ne poate avantaja, această expansiune agresivă poate însemna o mai gravă perturbare a intereselor noastre în favoarea intereselor altor state.