Cu mulți ani în urmă am citit cartea ”Secretul doctorului Honigberger” de Mircea Eliade iar ce mi-a rămas în minte după to acest timp au fost descrierile bibliotecii. Atât de mult m-a marcat biblioteca aceea încât am început să-mi doresc o cameră separată, cu rafturi pe toți pereții, unde să-mi pun cărțile organizate tematic și alfabetic și cu un birou de lucru unde să stau în zilele de vară pentru a studia sanscrita sau în nopțile de iarnă pentru a citi filosofie, înconjurat de câteva obiecte de artă pentru a-mi delecta sufletul. Nu-mi închipuiam lucru mai frumos ca un pahar de vin roșu degustat în timp ce-mi plimbam mâinile pe cotoarele cărților mele de istorie și filosofie.
După cum nu sunt fiu de aristocrat, nici nouveau riche și nici un negustor prea iscusit, realitatea mea nu a avut, până acum, loc pentru astfel de vise. În esență nici acum nu am spațiul fizic pentru așa ceva. Dorința însă mi-a rămas și încet dar sigur am început să lucrez la ea, să o dezvolt și să o consolidez în ființa mea. Prin urmare astăzi vă scriu despre un proiect pe care îl inițiez și care se numește ”Colecționari de Cărți”. Are inclusiv un grup de facebook. Dorința mea este să adun la un loc oameni cu o asemenea pasiune pentru carte și care doresc să-și creeze propria lor bibliotecă.
Acest demers implică mai mult din partea ta decât simpla acțiune de a cumpăra cărți. Trebuie citite, studiate, comentate, integrate în cunoștințele tale anterioare și dezvoltate. Bibliografiile trebuie urmate și ca un detectiv să începi căutarea pentru ediții mai vechi, mai rare. Scopul meu este unul umanist nu mercantil, nu banii contează ci cunoașterea și valoarea superioară ce își are originile în aceasta. Grupul acesta doresc să devină un spațiu de dialog între noi unde să ne oferim sfaturi și să organizăm întâlniri.
Biblioteca ta personală va ajunge să te caracterizeze așa că alege-ți domeniile țintă, temele și subiectele, cu cât mai exacte și de nișă sunt acestea, cu atât mai interesantă va deveni munca ta. Este un angajament costisitor în ideea că vei epuiza resursele locale și va trebui să cauți prin alte țări, online de pe Amazon de exemplu sau chiar în călătorii personale prin anticariate. În Veneția sunt câteva extraordinare și dacă ești familiar cu limba Italiană te vei simți în rai. Dacă ai deja un număr de cărți, acestea trebuie organizate, dacă le ai organizate va trebui să te axezi pe câteva direcții cheie și dacă deja faci asta atunci ne poți oferi sfaturi.
Pe termen lung, comunitatea noastră îmi doresc să se dezvolte și să oferim posibilități de studiu celor care poate nu-și permit. Fiecare axat pe un domeniu, oferind cunoaștere oricărui doritor care ne caută.
Există internetul poți spune și sunt în totalitate de acord. Multă vreme am citit e-book-uri și ceea ce am observat este că pentru un studiu serios farmecul oferit de hârtia din fața ochilor, de povestea căutării cărții, a așezării ei în raft, pe masă, în geantă, contribuie incredibil de mult la înțelegerea ei și la pasiunea parcurgerii cărții. Ne vedem pe grup.
Toate cele bune.