Diplomația Chinei: Discuții cu Turcia, Kuweit și Siria

Activitatea diplomatică a Chinei centrată pe zona Orientului Mijlociu (discutată anterior în Diplomația Chinei: discuții cu Arabia Saudită și Bahrain) s-a continuat săptămâna aceasta cu vizitele a doi miniștri de externe, din Kuweit și Turcia, în orașul Wuxi (无锡). În paralel în Siria a fost semnat un memorandum de înțelegere în vederea cooperării în cadrul Inițiativei Belt and Road între șeful comisiei pentru planificare și cooperare internațională Fadi al-Khalil și ambasadorul Feng Biao.

China – Kuweit

Kuweit-ul ocupă un loc special în sensibilitatea externă a Chinei fiindcă a fost prima țară arabă care a recunoscut Republica Populară dar și prima din regiune care a aderat la BRI, potrivit lui Wang Yi (王毅). Ministrul afacerilor externe al Kuweitului, Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah, a declarat la rândul său că prietenia și cooperarea pe care țara sa o are cu China este prețuită și că se opune politizării problemelor legate de drepturile omului sau al amestecului în treburile interne ale Chinei.

Cele două părți își vor consolida cooperarea în cadrul BRI și pentru realizarea ”Viziunii naționale pentru anul 2035” și astfel se formulează un plan pe cinci ani pentru întâlniri la nivel înalt între oficiali din diverse ramuri. În domeniul industrial s-a concretizat un plan de cooperare în zona agriculturii, a noilor tehnologii energetice, al comunicațiilor 5G și al orașelor inteligente. Wang Yi (王毅) a indicat că dezvoltările tehnologice ale Chinei sunt deschise întregii lumi pentru a se ajunge la o bunăstare globală.

Ca probleme au fost abordate situațiile din Palestina, Yemen, Siria, Irak, Iran fără a se preciza detalii în comunicatul de pe siteul ministerului afacerilor externe al Chinei.

China – Turcia

Renumitul ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu (Mevlüt Çavuşoğlu), a ajuns în Wuxi (无锡) pe 12 ianuarie pentru o întâlnire cu omologul său Chinez în contextul unei ample activități diplomatice a Beijingului în zona Orientului Mijlociu. Cele două state au un parteneriat strategic dezvoltat pe activitatea comercială și pe importanța strategică a BRI. Ankara de altfel a fost printre primele țări care au semnat un acord inter-guvernamental în acest sens, mărturie a interesului Turciei în dezvoltarea cirdoarelor de transport și comunicare Eurasiatice. 

Pootrivit lui Wang Yi (王毅), China este interesată să-și sporească importurile de bunuri de înaltă tehnologie din Turcia, decizie care ar duce la o creștere substanțială a cifrei comerciale care și așa se află în continuă dezvoltare. Cele două țări au hotărât aprofundarea cooperării în sfera energiilor noi/verzi și al tehnologiilor 5G. La nivel internațional vor lucra pentru democratizarea relațiilor internaționale și pentru apărarea multilateralismului. 

Ca probleme a fost abordată situația din Kazahstan și cea generată de submarinele nucleare promise Australiei.