Cassava (sau maniocul) este o rădăcinoasă toxică (1) în stare crudă, bogată în carbohidrați din care se face tapioca. Preparată termic devine comestibilă, fiind utilizată în America de Sud, Africa și Asia iar sub formă de tapioca este consumată și în Europa.
Cassava devine astfel un nou exemplu de produs alimentar ce intră într-un circuit economic mai extins, la fel cum porumbul a început să fie utilizat în producerea de etanol cu decenii în urmă.
O companie (2) din Indonezia a început producerea de pungi (și tacâmuri și farfurii de unică folosință) din cassava pentru a contribui la diminuarea reziduurilor din plastic. Kevin Kumala, fondatorul companiei, și-a propus să realizeze o serie de produse ce au la bază substanțe non-petroliere, degradabile și non-toxice. Acestea reintră într-un ciclu natural după utilizare, fiind descompuse relativ ușor în câteva luni.
Singura problemă este ingredientul principal, cassava, care pentru 10% din populația globului este un aliment de bază. În procesul de producție al acestui ”bio-plastic” intră exact părțile comestibile ale rădăcinoasei și în măsura în care tehnologia va fi adoptată la nivel global (are toate datele să fie) va influența cu certitudine prețul și metodele de cultivare.

- poate să ducă la deces
- https://www.avanieco.com/