Remorcherul spațial rusesc

Rusia a anunțat lansarea unui remorcher spațial in 2030. Este vorba de un prototip menit sa demonstreze fiabilitatea unei nave spațiale cu propulsie nucleară menită să transporte mărfuri pe distante lungi și să sprijine eventuale colonii in sistemul solar.

Cercetări pentru găsirea unor metode de propulsie și de generare a energiei prin reacții de fisiune nucleară datează din anii 60. in 1965 Uniunea Sovietică devină primul stat din Eurasia care testează la sol un astfel de reactor menit sa funcționeze în spațiul cosmic.

Planul Rusiei de a lansa in 2030 un reactor de un megawatt pentru a propulsa o naveta vine in cadrul unui interes global crescut fata de explorarea spațiului cu accentul plasat pe construirea unor noi sectoare industriale. Este vorba în mod deosebit despre turismul spațial, industriile extractive, continuarea cercetărilor și dezvoltarea unei infrastructuri de manufacturi pentru o serie de produse printre care se numără tratamentele medicale și mai multe lanțuri de procesare și asamblare.

Energia nucleara este deja folosita pentru multe misiuni însă până în acest moment energia generată de respectivele sisteme este mult prea mica pentru a se folosi in acest tip de remorchere. In general aceste sisteme generează în prezent 1 kilowatt și sunt folosite pentru explorarea îndepărtată a sistemului solar și pe Marte. Între 1970 și 1988 URSS a lansat 32 de navete (sonde, rovere, landere) alimentate cu energie nucleară termoelectrică.

Munca la generator a început în 2009 și la baza are studiile realizate în fosta Uniune Sovietică. Planul a fost oficial anunțat în cadrul celei de a 44-a conferință academică “Korolev”.