Rusia anunță creștere a salariului median cu 9.2% față de T3 2020

Situația post-pandemică a Federației Ruse o urmează în mare măsură pe cea a țărilor aparținând Peninsulei Europene. Vorbesc despre o perioadă post-pandemică nu în ceea ce privește securitatea sanitară, caz în care foarte puține țări au depășit cea mai dificilă perioadă, ci în ceea ce privește “reaprinderea” economică după măsurile adoptate anul trecut.

La fel ca Europa, Iran, în anumite situații chiar și China și în mare parte toată planeta, Rusia a pus și ea diverse industrii ”pe pauză” în 2020 pentru prevenirea răspândirii virusului. Cei care au avut posibilitate au început să lucreze de acasă, alții au devenit curieri și așa mai departe, adaptându-se unei perioade în mare parte incerte.

Acum că avem vaccinuri, tratament, mai mult sau mai puțin disponibile tuturor celor care au nevoie, economiile din întreaga lume se confruntă cu provocarea adaptării la o normalitate oarecum modificată, “noua normalitate”. Să excludem în acest articol și celelalte aspecte ale prezentului care contribuie la ”noua normalitate” cum sunt schimbările geopolitice, problemele energetice și mult mediatizată problemă climatică.

Banca Națională a Rusiei

Un studiu realizat de SberIndex alături de Rabota.ru în care se compară rezultatele din T3 2021 în piața forței de muncă cu aceeași perioadă din 2020 arată că în Federația Rusă sectorul privat nu numai că a supraviețuit, dar a și învățat cum să crească într-un nou mediu de afaceri.

Salariul median este utilizat în Rusia atât în statistici cât și în stabilirea salariului minim. Prin salariu median înțelegem că jumătate dintre angajați primesc mai puțin decât salariul specificat în timp ce cealaltă jumătate primește mai mult. Analiza arată că, per ansamblu, acesta a crescut cu 9,2%.

Principalele diferențe dintre industrii sunt următoarele. IT (13,5%), Finanțe (13,2%), comerț (12,9%), HORECA (12, 8%) și construcții (12, 5%) sunt liderii în clasament. Sectoarele miniere, agricole și de producție urmează îndeaproape creșterea cu aproximativ 10%. Segmentul de sănătate pare să aibă o reducere de 0,9%, motivul pentru aceasta fiind faptul că în primele două valuri ale pandemiei de anul trecut lucrătorii din domeniul sănătății au primit bonusuri.

Există o tendință clară spre lucrul la distanță (telemuncă), care necesită în principal specializare IT, dar și curierii au reușit, de asemenea, să câștige mai mult când a fost o nevoia sporită a acestui serviciu în timpul carantinării generalizate. Potrivit Rosstat, salariul median a fost 32422 de ruble în 2020 (o creștere de la 30458 în 2019), care ar însemna în jurul 35404 ruble pentru T3 din 2021. Asta ar însemna în jur de 3244 yuani sau 438 euro. Salariul mediu este de 55170 de ruble, ceea ce înseamnă 5056 de yuani sau 683 de euro.