You are currently viewing Vladimir Putin la SPIEF 2021 – sumar

Vladimir Putin la SPIEF 2021 – sumar

  • Rusia se deschide cetățenilor străini care vor să se vaccineze
  • Debirocratizare și plan de investiții pentru a reduce șomajul și a sprijini creșterea economică
  • Construirea unei infrastructuri energetice în jurul hidrogenului

Din perspectivă economică situația rusiei după crizele generate de pandemie anul trecut este relativ bună. Anumiți analiști sunt de părere că un factor important pentru creșterea economică de 4% așteptată anul acesta este procesul de restructurare a economiei și industriei inițiat după lovitura de stat din Ucraina din 2014. De atunci a început o politică agresivă de sancțiuni economice și presiuni politice din partea grupului Occidental.

Hotărârile luate la vremea respectivă au garantat o stabilitate financiar-economică în contextul unei decuplări de Vest iar pandemia a fost un eveniment similar chiar daca nu identic cu acest scenariu. Investițiile masive în domeniul farmaceutic au permis rusiei să fie prima țară care a lansat un vaccin eficient și apreciat la nivel mondial. În total 66 de stat îl utilizează și numai conflictul politic împiedică utilizarea lui la nivelul Uniunii Europene.

Acum poți rămâne la curent cu evenimentele abonându-te direct la rubrică
Loading

Anul acesta Nord Stream 2 va intra în funcțiune și deja prima conductă a fost conectată cu succes după cum a anunțat Vladimir Putin. Un aspect important este că federația are în devoltare o infrastructură energetică bazată pe hidrogen și care urmează să hranească industria metalurgică, producția de ciment și transportul.

În privința infrastructurii, liderul rus a anunțat eliminarea mai multor aspecte birocratice astfel încât rețelele de utilități (energie electrică, gaze) să se poată dezvolta mai ușor în paralel cu eliminarea unor reglementări în construcții. Industria de construcții, în special cele rezidențiale, a fost afectată puternic de sancțiuni însă guvernul a elaborat în 2018 un program ipotecar preferențial pentru cumpărători. Această acțiune a reușit să genereze din nouă creștere. Vladimir Putin a anunțat o prelungire a programului până în 2022 cu anumite modificări și sprijin substanțial pentru familiile cu copii.

S-a vorbit din nou despre o economie centrată pe om și o prioritizare a reducerii șomajului iar ca măsură care să contribuie în această direcție este încurajarea achizițiilor de către stat a cel puțin 25% din necesarul de bunuri și servicii din sfera companiilor mici și mijlocii, incluzând aici și organizații necomericale. Guvernul rus dorește prin această măsură să sprijine companiile noi și să nu mai hrănească organizații care poate au monopol în anumite domenii. Decizia ar putea să ducă însă și la o extindere a corupției însă e prea devreme să vorbim despre acest scenariu.