Analistul Korybko despre nucleul China-Rusia

Analistul geopolitic Andrew Korybko a publicat în China Investment, un jurnal de specialitate lunar ce apare din 1985 ce abordează teme preponderent economice, un articol important pentru studiile eurasiatice. Cu titlul ”China și Rusia: Nucleul ordinii mondiale multipolare emergente / China And Russia: The Core Of An Emerging Multipolar World Order” autorul abordează o serie de aspecte începând cu o incapacitate a SUA de a gestiona și în folosul ei această tranziție de la lumea unipolară pe care în mare parte o domina și ajunge la o prezentare generală a cooperării economice dintre Rusia și China în cadrul parteneriatului lor strategic.

Se prezintă ideea complementarității celor două state, ceea ce conferă acestui ”nucleu” caracterul solid necesar pentru consolidarea Eurasiei și îl face imun la tentativele externe de destabilizare. Proiectele în desfășurare și planificate între Moscova și Beijing sunt importante atât ca număr dar și ca valoare economică și strategică. Rușii oferă în mod activ sprijin chinezilor pentru dezvoltarea unui sistem ”early warning” propriu în vreme ce Rusia devine principala rută de tranzitare a mărfurilor între polii estici și vestici ai Eurasiei, și nu numai. În fiecare lună un nou proiect sau colaborare este anunțat la care se adaugă și întâlnirile dintre oficiali la diferite niveluri.

Pentru chinezi parteneriatul cu rușii le asigură un plus de securitate atât în privința materiilor prime necesare dezvoltării cât și ca partener militar, tehnologic și de ”intelligence”. Rușii la rândul lor deja beneficiează de importante investiții chinezești în ramurile strategice necesare realizării Proiectelor Naționale pentru Dezvoltare.

Aș mai adăuga faptul că cele două state reușesc să atragă alături parteneri cu care celălalt întâmpină dificultăți, de exemplu parteneriatul bun, chiar și în condițiile actuale, între China și Ucraina sau relațiile bune între Rusia și Vietnam.

Puteți citi întregul material publicat de Andrew Korybko aici (link)