Donald Trump este noul președinte al SUA după o campanie electorală nemiloasă și o zi a alegerilor neașteptat de dificilă. Sistemul american nu miza pe faptul că favoritul candidat în persoana democratei Hillary Clinton nu va reuși să atragă simpatiile majorității populației (să câștige numărul necesar de electori). Trump este privit ca un rezultat al votului anti-sistem, nu mult diferit de prima candidatură a lui Obama care promitea schimbare și nu a oferit nimic substanțial. Cel de al 45-lea președinte american, care va prelua funcția în ianuarie anul viitor, este probabil adevărata schimbare ce propune însă o vedere spre interior și o revenire spre ”visul american”. Diferența de finanțare a celor două campanii este impresionantă deși nu este o cauză a rezultatului, Trump a investit 250 milioane de dolari în timp ce echipa lui Hillary a strîns aproape 700 de milioane. În ce privește sprijinul ”de imagine”, acel endorsement, am observat că ambele echipe au fost în mare parte echilbrate. Am mai discutat direct și indirect despre alegerile acestea și politica americană aici: Viitoarea politică externă a SUA ; Assange, scânteia Partidului Democrat ; Fascismul liberal (recenzie carte) ; America divizată. Vreau să precizez că Trump nu a dat dovadă de nicio manifestare ”nazistă” sau ”fascistă”, cum se propagă ignorant pe rețelele de socializare ci a reprodus discursul general, american, vechi de două secole jumate.
Din punctul meu de vedere alegerea făcută de americani a fost de așteptat. Necesitatea unei axări pe probleme interne în locul rolului de ”polițist mondial” a fost amânată mult prea mult și risca să genereze fracturi în societatea americană, preponderent conservatoare și izolaționistă în ciuda caracterului progresist al multor state. S-a ajuns la o uzură după toate conflictele generate în Africa de Nord și Orientul Mijlociu, ca urmare a conflictului latent cu China, al celui deschis cu Rusia și a unei incapacități militare de a mai organiza intervenții de amploare eficiente, toate acestea cuplate cu starea șubredă a economiei. Era clar că un discurs care vorbește despre regenerare urma să câștige. În România și pe plan internațional vor apărea inevitabil schimbări. Tot ce vreau să spun acum despre acest subiect este că statutul de colonie te face foarte vulnerabil la modificări neașteptate.
PS. Un element de fapt divers este că echipa lui Hillary a programat un spectacol de artificii pentru eventuala victorie, pe 7 noiembrie acel spectacol a fost anulat.