Securitatea pe internet este un domeniu în continuă dezvoltare fiindcă tehnologia, pe măsură ce ne acaparează tot mai mult din viață, capătă importanță sporită. Comportamentele noastre sociale s-au dezvoltat în jurul acestei interconectivități digitale, online și virtuale iar lipsa unor pericole vizibile ne pot face să credem că online totul este curat și liber, în realitate grupuri de experți încearcă să protejeze consumatorul de rând în fața posibilelor vulnerabilități ale tehnologiei.
Recentul scandal ce poartă numele de QuadRooter a alarmat utilizatorii de telefoane mobile inteligente prin faptul că propriile lor aparate riscă să nu le mai aparțină. A fost estimat că un număr de 900 de milioane de dispozitive sunt expuse riscului. Este vorba de controlul asupra aparatului și a componentelor acestuia, ca microfonul și camera de filmat. Exploatând această vulenrabilitate, o persoană rău intenționată, poate afla totul despre tine, parolele utilizate pe siteuri, locurile pe unde ai fost cu GPS, poate înregistra sonor și video.
Cum se poate remedia situația? Din păcate sistemul de emitere a patch-urilor este destul de complicat datorită lanțului de aprovizionare (supply chain). Fiindcă problema ține de sistemele de operare Android ce vin pe plăcile produse de Qualcomm, singurul în măsură să rezolve problemele este producătorul. Acest caz a stârnit o mică dezbatere în legătură cu responsabilitatea pentru întreaga situație, ori Google ori producătorul chip-ului, Qualcomm.
Firma israeliană de securitate online, Checkpoint, este cea care a făcut public anunțul descoperirii unui număr de patru vulnerabilități în aparatele ce folosesc chip-uri Qualcomm. Cel mai probabil în luna Septembrie se va remedia această situație, până atunci au apărut deja aplicații pentru detectarea eventualelor breșe în securitatea sistemului de operare. Liste cuprinzând aparatele în pericol sunt disponibile pe internet.