Pe 14 septembrie 2016, în cadrul discursului asupra stării uniunii, președintele Comisiei Europene a abordat Uniunea Europeană din perspectiva dezvoltării și a omogenizării. S-a vorbit despre planul de investiții și că acesta a facilitat fonduri de 116 miliarde de euro în primul an și peste 200 000 de firme mici și start-upuri au primit sprijin financiar sub forma unor împrumuturi.
Junker a făcut o aluzie la ”natura incompletă a Uniunii noastre” printr-o simplă comparație a discursului său asupra stării uniunii față de discursul asupra stării uniunii din Statele Unite care este urmărit în direct de milioane de oameni care ”urmează fiecare cuvânt” (al Președintelui). A continuat specificând că europenii nu mai vor discursuri și întruniri ci vor decizii și acțiuni, vor ”decizii comune urmate de implementări rapide și eficiente”.
Se pare că următoarele 12 luni sunt privite ca fiind cruciale în dezvoltarea unei ”Europe mai bune”, o Europă care să: protejeze; să păstreze modul de viață european; să-și ”împuternicească” cetățenii; să apere atât acasă cât și în afară și să-și asume responsabilitatea.
Unul dintre aspectele cele mai interesante (și importante) ale acestei declarații constă în propunerea și susținerea unei viitoare armate europene. Ideea nu este prezentată în mod direct fiindcă armata este unul din principalele garanții ale independenței și suveranității naționale. Statele membre nu își vor aboli armatele proprii ci se vor construi structuri paralele deținute de Uniunea Europeană. Aceste structuri vor avea rolul să coordoneze forțele armate ale statelor membre dar și forțele armate proprii ale uniunii. S-au dat asigurări că nu se dorește înlocuirea NATO.
Din zona Rusiei cel mai clar răsună voci de neîncredere, neîncredere în reușita planului de apărare. Principalul motiv este că structurile ce vor lua naștere vor ajunge subordonate NATO și prin urmare și Statelor Unite. Pentru detalii în privința acestui aspect vă recomand să citiți interviul realizat cu Dmitry Danilov pe siteul svpress.ru în limba rusă. Danilov este președintele Departamentului de Securitate Europeană din cadrul Institutului European al Academiei de Științe din Rusia. Alte voci spun că proiectul unei structuri de apărare armată comună UE este de fapt în folosul Rusiei fiindcă va submina treptat influența avută de SUA pe continent.