SUA renunță la UNESCO

Motivând politizarea UNESCO printr-o poziționare ”anti-Israel” a acestei organizații, administrația Trump prin Secretarul de Stat Rex Tillerson a luat hotărârea să schimbe statutul de membru al UNESCO în cel de observator. Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU, a declarat:

Scopul organizației UNESCO este unul bun, din păcate politizarea extremă a acesteia a devenit o rușine cronică. (…) La fel ca atunci când în 1984 președintele Reagan a luat hotărârea să se retragă din UNESCO, americanii nu trebuie să fie obligați să plătească pentru politici ostile valorilor lor, care își bat joc de justiție și de bunul simț.

Statele Unite ale Americii au hotărât să înceteze plata contribuțiilor către UNESCO din anul 2011 când Palestina a fost inclusă ca stat membru însă și-au continuat activitatea, adunând datorii de peste 500 milioane de dolari.

Primul ministru al Israelului a declarat că statul său se va retrage din organizație alături de SUA.

Haley a adăugat că în prezent a fost demarat un proces de analizare a tuturor agențiilor din cadrul sistemului ONU pornind de la aceleași principii. Trump își continuă astfel poziționarea anti-palestiniană manifestată printr-un dezinteres complet față de acest popor și o loialitate impresionantă față de israelieni.