Vorba zilei: Xi Jinping despre Merkel independența Europei

Președintele chinez Xi Jinping și cancelarul german Angela Merkel au avut o conversație video ieri (13 octombrie) în contextul viitoarei retragerii a lui Merkel. Discuția s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă. Potrivit președintelui Xi, după ce cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în 2009, au dezvoltat o relație de cooperare puternică în legătură cu toate tipurile de probleme și în special în privința guvernării globale.

“De când v-am cunoscut în timpul vizitei mele în Germania, în 2009, am avut schimburi aprofundate privind relațiile bilaterale, problemele internaționale și regionale majore și experiența de guvernare. Împreună, am promovat relațiile bilaterale și am promovat cooperarea China-Germania în abordarea provocărilor globale. ”

Xi Jinping

Cei doi lideri au reușit să construiască un parteneriat economic puternic și fiabil de care să beneficieze ambele popoare. Ca membri cheie în proiectul BRI, munca lor comună a lăsat realizări importante în proiectul în curs de desfășurare al secolului, Eurasia. Domeniile viitoare de cooperare sunt energia verde și economia digitală, două domenii care definesc epoca post-pandemică și în care China este în mod clar un lider mondial.

“Sperăm că UE își va susține independența, își va proteja cu adevărat propriile interese și solidaritatea comunității internaționale și va colabora cu China și cu alte țări pentru a rezolva”provocarea secolului” – pacea și dezvoltarea”

Xi Jinping

În ciuda economiei sale, Germania este doar unul dintre statele membre ale Uniunii Europene. În ultimii ani, această organizație a crescut continuu în putere încât a ajunsă să pună în pericol independența statelor membre. Bruxelles propagă un discurs global toxic care nu are nimic de-a face cu valorile europene, dar are totul în comun cu un segment puternic al politicii americane.

Necesitatea ca UE să fie suficient de puternică pentru a-și menține o poziție independentă în chestiunile globale nu este numai în beneficiul Chinei sau al Rusiei, ci în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. Ca o opinie personală, interesele noastre în calitate de cetățeni europeni privesc susținerea păcii și securității și promovarea comerțului fără discriminări. Nu ar trebui să acceptăm să fim târâți în războaie de alții, nu ar trebui să luptăm în războaie pentru alții.

În final, vreau să subliniez invitația președintelui Chinei pentru Merkel ca aceasta să vină și să viziteze China ori de câte ori dorește după ce își încheie mandatul. S-ar putea să nu fie cunoscut pe scară largă însă Merkel a făcut multe astfel de vizite prin orașele Chinei.