You are currently viewing Wang Yi aduce mesajul Chinei în sudul Europei

Wang Yi aduce mesajul Chinei în sudul Europei

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, și-a început turneul diplomatic European miercuri (27 octombrie) cu o oprire în Grecia. Celelalte țări în care va călători în următoarele zile sunt Serbia, Albania și Italia, toate situate în sudul Peninsulei Europene, două dintre ele parte a Uniunii Europene.

La Atena el a fost întâmpinat de ministrul grec de externe Nikos Dendias, iar cei doi au purtat discuții extinse menite să consolideze cooperarea bilaterală în domenii precum comerțul, investițiile, cultura și turismul. Wang a declarat în conferința de presă organizată după discuțiile lor: “China speră să continue spiritul olimpic împreună cu Europa, să sporească conectivitatea cu Europa și să promoveze dialogul între civilizații cu Europa“.

Chestiunea Taiwanului este împinsă cu intenții beligerante în mod obsedant de” grupul vestic ” în vârful discuțiilor diplomatice. Atacul, condus de îmbătrânita putere hegemonică SUA, este o oglindire perfectă a acțiunilor criminale ale puterilor coloniale europene ale secolului al XIX-lea. Dorința lor de a jefui imperiul chinez Qing de bogățiile lor și de a crea diviziune între oamenii săi a fost atunci, așa cum este acum, o pată pe civilizația europeană.

Călătoria în cele patru țări a lui Wang în Europa va contrabalansa tendința negativă neo-colonială din “grupul vestic”. În timp ce cooperarea bilaterală pozitivă cu Serbia și Albania este în mare măsură asigurată, în ceea ce privește Grecia și Italia, situația este mai complicată. După cum știm, aceste două țări din sudul Europei sunt, de asemenea, membre ale NATO și UE, două mecanisme prin care “grupul occidental” are un control strâns asupra afacerilor naționale și internaționale de importanță strategică.

Pentru moment, guvernele Italiei și Greciei sunt prea slabe pentru a se opune agresiunii “grupului vestic” și trebuie depus un efort concertat în ceea ce privește acestea. Mă aștept ca, în cele din urmă, aceste două țări să continue, cu ajutor, să acționeze ca un pod pe frontul de sud între China și UE.