You are currently viewing Wang Yi în Europa

Wang Yi în Europa

În acest moment China este singura putere mondială care are un mesaj diplomatic de cooperare direcționat spre realizarea unui consens global. Anul 2020, prin criza generată de epidemia de Covid-19, a transformat Beijingul în capitala unui stat Eurasiatic mult diferit de cel din 2019. Acesta este și motivul pentru care atâtea forțe au început să interfereze încă din primăvară în relațiile diplomatice dintre China și alte state.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a efectuat recent un tur diplomatic în Europa unde a vizitat Italia, Olanda, Franța, Norvegia și Germania.

În ansamblu întâlnirile au fost benefice și s-a ajuns la un consens cel puțin în cadrul acordurilor internaționale existente și în privința promovării relațiilor dintre state. Luate ca două entități separate, UE și China nu sunt și nu au cum să devină competitori iar acest aspect este în avantajul cooperării.

Critici au existat, desigur, ca de fiecare dată ele au curs într-o singură direcție. Ironic să vedem cum tocmai Europa care este vinovată pentru atât de multe atrocități și care nu s-a debarasat încă de vechile poveri continuă să dea povețe. În privința libertății de exprimare recunosc, noi stăm mai bine, până la urmă materiale ca cel pe care l-ați citit acum sunt posibile numai într-o societate liberă. Acesta este însă un lucru ce ține de dezvoltarea fiecărui stat în parte iar progresul nu se realizează prin critici ci prin exemplu.