Xi și Putin, baza unei noi ordini mondiale

Xi și Putin, baza unei noi ordini mondiale

Președinții Putin și Xi au purtat o discuție video astăzi (28 iunie) din două motive principale. În primul rând, în ordine cronologică, vine a 20-a aniversare a Tratatului de bună vecinătate și cooperare amicală între Republica Populară Chineză și Federația Rusă și în al doilea rând centenarul Partidului Comunist Chinez.

Întâlnirea lor, deși virtuală, este o declarație puternică. Putin a lăudat rezultatele tratatului și și-a declarat disponibilitatea de a prelungi parteneriatul încă cinci ani. Xi Jinping a fost vizibil mulțumit când a auzit mesajul de bunăvoință al lui Putin cu privire la aniversarea centenară a Partidului Comunist al Chinei.

Așezată într-un context mai amplu în care mă refer în mod deosebit la summit-ul Putin – Biden, discuția de astăzi are o pondere specială. Parteneriatul care a generat atât de clar progrese nu numai pentru ambele părți, ci și în ceea ce privește relațiile celor două state cu propriile țări partenere, este un pilon pentru integrarea eurasiatică.

Xi Jinping a descris parteneriatul ca fiind „matur, stabil și solid, capabil să reziste testului oricărei schimbări a situației internaționale”. Această afirmație este extrem de importantă, deoarece subliniază importanța Rusiei în implementarea noii ordini mondiale multilaterale.

Prelungirea tratatului nu a fost niciodată pusă în discuție, mai mult, Putin a anunțat că o declarație comună a fost planificată cu această ocazie. „Declarația comună reflectă rolul unic al acestui instrument juridic în conturarea modelului actual al relațiilor ruso-chineze și importanța acestora pentru stabilirea unei ordini internaționale mai drepte”.

Liderul rus a menționat, de asemenea, implicarea lor în alte organizații internaționale, cum ar fi BRICS și SCO iar prin asta a urmărit să sublinieze importanța acelor organisme politice în construirea acestei „ordini internaționale mai drepte” atât de necesară în lume.

Close Menu