You are currently viewing Ziua muzicii în Iran naște dezbateri

Ziua muzicii în Iran naște dezbateri

Agenția de știri a studenților iranieni informează că o propunere pentru stabilirea zilei de nașteri a maestrului Shajarian drept zi națională a muzicii a generat un val de revoltă în rândul muzicienilor și compozitorilor din Iran. Aparent aceștia au semnat o scrisoare prin care se dorește ca pentru stabilirea unei zile naționale a muzicii să se țină cont de toată istoria Iranului/Persiei.

Un muzicolog a declarat: (traducerea în română este făcută pentru a ușura înțelegerea textului persan)

اظهار کرد که «شگفتا از اینکه شما اعضای محترم خانه موسیقی چطور بین این‌همه استاد و موسیقیدان فقط یک تن را می‌بینید و لحظه‌ای نمی‌اندیشید که پیشنهاد روز موسیقی به نام یکی از آنها ستم به دیگران است؟

ezhar kard ke ”șagofta az inke șoma a.zoie mohtaram chane mosighi cetor bin inhame ostad o mosighidan faght iek ton ra mibinid o lahzaie nemiandișid ke pișnahad ruz mosighi be nam ieki az anha setam be digaran ast?”

A declarat că: ”uimitor de la membrii respectați ai Casei Muzicii (cum) dintre toți acești maeștri și muzicieni numai o persoană vedeți și nu gândiți pentru moment (nu vă gândiți) că propunerea zilei muzicii pentru un nume dintre ei nedrept pentru ceilalți este?”


Mohammad-Reza Shajarian (Șajarian) a fost un cântăreț și maestru a muzicii clasice iraniene. A trăit între 23 septembrie 1940 și 8 octombrie 2020 în Mașad (în copilărie) și ulterior în Teheran. Pe lângă o bogată activitate ca muzician și compozitor, Șajarian a fost și un profesor/maestru prolific. Șaram Nazeri este unul din cei pe care i-a îndrumat într-o primă fază și alături de care a și înregistrat o serie de albume în anii 70.